Panini Comics publica còmics Marvel en català

El 28 de setembre de 2023 serà, en terminologia d’Stan Lee, “un dia com cap altre”: serà llavors quan Panini Comics encetarà la publicació de còmics Marvel en català. Una fita històrica, molt esperada de fet des de fa dècades.

El primer llançament serà una novel·la gràfica d’Spiderman adreçada al públic més jove: A Mighty Marvel Team-Up. Spiderman: Animals, reuniu-vos! En aquesta història, escrita i il·lustrada per Mike Maihack (Cleopatra en el espacio), el vostre amistós veí Spidey haurà de tenir cura de totes les mascotes dels Venjadors mentre els altres herois investiguen una perillosa amenaça que plana sobre Nova York. Ja se sap: un gran poder ha de comportar una gran responsabilitat! En tindrà prou amb la força i l’agilitat proporcionals d’una aranya per ocupar-se de peixos, ocells, esquirols, gossos, gats alienígenes, granotes asgardianes i fins i tot d’una pantera del rei de Wakanda? I espereu a veure quina és la mascota de L’Increïble Hulk!

Aquesta publicació de 96 pàgines, enquadernada amb tapa dura, arribarà als primers lectors amb una acurada traducció al català signada per Laia Segura, filòloga i professora de llengua catalana. Amb la tradició de les auques viva en la memòria popular, a Catalunya el còmic va desenvolupar-se de manera natural també en català des dels inicis del gènere, fos amb les vinyetes polítiques de la premsa diària com als setmanaris satírics com La campana de Gràcia (1870-1934) o Cu-cut (1902-1912), o infantils com En Patufet (1904-1938), aquesta darrera capçalera de tant d’èxit (va arribar a superar els 300 000 lectors setmanals) que a Catalunya de les revistes il·lustrades per la quitxalla se’n deien directament “patufets”. Això només es va veure interromput per les dictadures, i recuperades les llibertats va revifar, sobretot per la mainada, amb publicacions com Cavall Fort i les edicions en català dels grans títols de còmic francobelga, els Tintín, Astèrix, Espirú i Barrufets, i més endavant del manga, des de Bola de Drac a My Hero Academia.

Però faltaven els superherois americans.

Però faltaven els superherois americans.

Els personatges Marvel porten molts anys parlant català en sèries d’animació i pel·lícules, però els quedava arribar a la paraula escrita, al paper, als còmics. En dues ocasions prèvies s’havien fet estudis de mercat per editar Marvel en llengua catalana,
però no acabava de trobar-se la massa crítica de compradors interessats. Ara, però, tot indica que és el moment, com ja va avançar Alejandro Martínez Viturtia, Director Editorial de Panini Comics a Espanya, a la darrera edició del Comic Barcelona.
Animals, reuniu-vos no serà un cas aïllat. Ben aviat s’anunciaran els següents títols Marvel que editarà Panini Comics en català (i en castellà), amb la intenció que una nova generació de lectors pugui créixer acostumada a llegir els seus herois en
la seva llengua. Perquè en català els superherois poden seguir lluitant per la justícia i els malvats poden seguir maquinant els seus pèrfids plans, en un Univers Marvel, tant fantàstic però al mateix temps sempre tant a tocar de carrer.

L’edició original del còmic, A Mighty Marvel-Team-Up. Spider-Man: Animals, Assemble!, es va publicar aquest mateix estiu als Estats Units a càrrec d’Abrams Books, i ja té una seqüela creada pel mateix autor: Spider-Man: Quantum Quest! on l’Home
Aranya fa pinya amb la Primera Família Marvel, Els 4 Fantàstics.

El personatge d’Spiderman va ser creat per Stan Lee i Steve Ditko l’agost del 1962 i va aparèixer per primera vegada al número 15 (i final) de la revista Amazing Fantasy, abans de reprendre les seves aventures set mesos desprès amb el número 1 USA
de The Amazing Spider-Man.

Fitxa Tècnica

Títol: A Mighty Marvel Team-Up. Spiderman: Animals, reuniu-vos!
Autor: Mike Maihack.
96 pàgines.
PVP 14,95€
Color. Tapa dura.
15,5 x 21,5 cm.
ISBN: 9788411506700

Català.

Spiderman és l’amigable cuidador d’animals del veïnat en aquest còmic per a primers lectors! Mentre Els Venjadors contenen una superamenaça a la ciutat de Nova York, Spiderman té la feina més important de totes: assegurar-se que totes les bestioles dels Venjadors estiguin fora de perill!

Spidey vol participar en la lluita contra els dolents, però un gran poder comporta una gran responsabilitat en la cura d’animalons!

Compartir